ΕΝΦΙΑ για τα εκκλησιαστικά ακίνητα αποφάσισε το ΣτΕ

Όλα τα εκκλησιαστικά ακίνητα που δεν προορίζονται αυστηρά για λατρευτικούς σκοπούς, όπως οι ναοί, ή δεν εξυπηρετούν αμιγώς κοινωφελείς δραστηριότητες υπόκεινται σε καταβολή ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε αυτά περιλαμβάνονται όλα τα ακίνητα της Εκκλησίας της Ελλάδος, των Ιερών Μονών και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε προσφύγει η Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας της Χαλκιδικής προσβάλλοντας την επιβολή ΕΝΦΙΑ για ακίνητά της, που είχε επιβληθεί για το 2014 ύψους 259 χιλιάδων ευρώ, επικαλούμενη συνταγματικές διατάξεις και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με βασικό επιχείρημα, ότι με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ εξαντλείται η αξία των ακινήτων και αναιρείται η σχέση αναλογικότητας που πρέπει να υπάρχει και να προστατεύεται ανάμεσα σε διάφορα έννομα αγαθά, εν προκειμένω το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και το δικαίωμα του κράτους να επιβάλει φόρους.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε ότι δεν παραβιάζεται με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ η συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας καθώς και οι αντίστοιχες διατάξεις της ΕΣΔΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.