«Πυρά» Τζανακόπουλου κατά Eldorado Gold και Lamda Development

 

Με πυρά κατά της Eldorado Gold και της Lamda Development, των δύο ομίλων που έχουν αναλάβει τις δύο μεγάλες ελληνικές επενδύσεις του Ελληνικού και των Σκουριών συνολικού ύψους έως και 11 δισ. ευρώ, απαντά η κυβέρνηση στα προβλήματα που έθεσαν οι επενδυτές την περασμένη εβδομάδα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος διερωτήθηκε «εάν είναι σύμπτωση το γεγονός ότι, όπως και την προηγούμενη φορά, οι ανακοινώσεις της Eldorado και το ζήτημα του Ελληνικού προέκυψαν μαζί».

ΕΝΦΙΑ: «Οικονομική και κοινωνική ελίτ»

Μιλώντας για το κοινωνικό μέρισμα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αφορά τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί βαρύτατα από την κρίση, δηλαδή αφορά τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και θα είναι υψηλότερο από πέρυσι.

«Το κοινωνικό μέρισμα θα το πάρουν οι πραγματικά ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, δεν θα μοιραστεί οριζοντίως στην κοινωνία επειδή ο κ. Μητσοτάκης είχε τη φαεινή ιδέα να προτείνει οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ» δήλωσε δε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε μάλιστα σε συνέντευξή του στο κανάλι Epsilon τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «αντιλαμβάνεται την πολιτική με το αν και κατά πόσον θα μπορέσει να βοηθήσει την ίδια του την τάξη, δηλαδή την οικονομική και κοινωνική ελίτ της χώρας». Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με το ΔΣ της ΠΟΜΙΔΑ, επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι έχει ταχθεί υπέρ της μόνιμης μείωσης του ΕΝΦΙΑ, κατά 30% συνολικά, σε δύο χρόνια.

Για Eldorado: «Να σταματήσει τους εκβιασμούς»

Σε ό,τι αφορά την Eldorado, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με αυστηρό τόνο επισήμανε ότι «βρισκόμαστε σε διαιτησία, καλό είναι να περιμένει τα αποτελέσματα της και να σταματήσει τους εκβιασμούς. Αυτή η χώρα έχει νόμους, κανόνες, διαδικασίες και αυτές θα τηρηθούν, όσο κι αυτό μπορεί να μην αρέσει στην Eldorado».

Για Lamda: «Να σταματήσει την πολιτικολογία»

Για την υπόθεση του Ελληνικού επέμεινε ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχουν τηρηθεί όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις τις οποίες συνυπέγραψε και η Lamda Development, όταν συμφωνήθηκε η σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο. «Αυτή τη στιγμή εκδίδονται όλες οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις και η Lamda Development, αυτό που οφείλει να κάνει είναι να σταματήσει την πολιτικολογία, να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και να προχωρήσει μαζί με το ελληνικό δημόσιο σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την ολοκλήρωση της επένδυσης» δήλωσε δε.

Είπε ότι η σύμβαση δημοσίου – επενδυτή προβλέπει ότι υπάρχουν δύο συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί η εταιρεία να καταγγείλει τη σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο: «Ο πρώτος είναι αν λόγω των διαδικασιών αδειοδότησης που πρέπει να γίνουν, καθυστερήσουμε περισσότερο από τον Ιούλιο του 2018 να εκδώσουμε τις απαραίτητες διοικητικές πράξεις. Το δεύτερο είναι εφόσον από τις διαδικασίες αδειοδότησης προκύψει περιορισμός δόμησης στο Ελληνικό άνω του 30% της δομήσιμης επιφάνειας».

«Τίποτα από αυτά δεν ισχύουν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να προσθέσει ότι, αντιθέτως, η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου, που δεν συνεπάγεται καν περιορισμό δόμησης, ήταν μόλις 300 στρέμματα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Eπικοινωνια: info@pikosapikos.gr